Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:



Numele cotidianului: Evenimentul Zilei
Anul şi data apariţiei: 23/06/2011
Tematica: reforma regiunilor de dezvoltare
Categoria articolului: reportaje
Autorul articolului: Marius Vulpe, Florin Ciornei
Titlul articolului: Oferta lui Traian Băsescu pentru UDMR
Numărul fotografiilor: 1
Acces online: https://www.evz.ro/detalii/stiri/oferta-lui-traian-basescu-pentru-udmr-935006.html


    

 

 

Preşedintele le-a propus liderilor Uniunii o variantă de reorganizare cu 10 judeţe, opt mari şi două mici, Harghita şi Covasna. Separate, nu unite.

       Preşedintele Traian Băsescu a afirmat ieri seară, la emisiunea „Evenimentul zilei” de la B1TV, că a propus UDMR o variantă de reorganizare cu zece judeţe. Pe lângă crearea a opt mari judeţe se păstrau în formula actuală Covasna şi Harghita. „Vă putem oferi o variantă maximală peste care nu se poate trece: opt judeţe plus două, care rămân Covasna şi Harghita de acum. Nu unite, unite niciodată”, a relatat preşedintele oferta făcută UDMR. El a precizat că în varianta „8 plus 2”, Harghita şi Covasna ar fi singurele judeţe care ar rămâne dependente de finanţare de la guvern. Preşedintele a adăugat că le-a pus în vedere liderilor maghiari că nu pot bloca evoluţia României şi a 20 de milioane de români pe motivaţii etnice.

 

        Opt plus Har-Cov, o minciună

 

 Traian Băsescu a infirmat varianta lansată de UDMR conform căreia preşedintele le-ar fi propus o reorganizare în nouă judeţe, unde ultimul să fie o zonă specială formată din unirea Harghitei cu Covasna. „Nu a existat o asemenea discuţie. Nu le-am promis opt judeţe plus o zonă specială Harghita şi Covasna. Varianta opt plus unu este o minciună”, a precizat Băsescu.

 

Preşedintele a mai spus că în discuţiile cu liderii UDMR şi-a exprimat disponibilitatea de a găsi soluţii ca minoritatea maghiară să nu îşi piardă drepturile legate de folosirea limbii materne în administraţia publică locală în zonele unde, după reorganizare, populaţia maghiară va scădea sub 20%.

 

„Trebuie găsită o formulă astfel încât să nu le creezi sentimentul că le iei ceva din ce au obţinut. Avem această obligaţie ca majoritari. Eu le-am spus că sunt gată să găsim o soluţie. Sâmbătă, când se întâlnesc cu reprezentanţii din teritoriu vor trebui să analizeze”, a spus Traian Băsescu cu referire la şedinţa liderilor locali ai UDMR unde se va decide dacă acceptă oferta şefului statului.

 

Varianta a stârnit nemulţumirile parlamentarilor maghiari exprimate în discuţia de ieri cu Kelemen Hunor.

 

Parlamentarii UDMR resping oferta

 

 Viceliderul deputaţilor UDMR, Marton Arpad a confirmat această ofertă, însă a precizat că a fost considerată inacceptabilă de majoritatea parlamentarilor Uniunii, în discuţia purtată miercuri la grupuri cu liderul Kelemen Hunor. Mai mult, curentul majoritar în rândurile parlamentarilor UDMR ar fi de ieşire de la guvernare.

 

 "La nivelul acesta (al grupurilor parlamentare ale UDMR - n.r.) pot spune că nu este un trend majoritar, ci unul aproape unanim de ieşire de la guvernare. Varianta propusă este aproape inacceptabilă. Domnul preşedinte Traian Băsescu a enunţat, ieri ,de trei ori o formulă care este, să zic aşa, nu prea clară, în care a nominalizat două judeţe, Covasna şi Harghita ca o entitate separată. Orice variantă însă care nesocoteşte situaţia actuală a comunităţii maghiare sau a majorităţii existente în respectivele zone intră în contradicţie flagrantă cu Charta Europeană la care România este parte semnatară", ne-a declarat Marton Arpad.

 

El a explicat că starea de spirit refractară faţă de continuarea participării la guvernare, existentă în rândurile parlamentarilor UDMR, nu poate fi atribuită întregii formaţiuni.

 

"Ieşirea sau rămânerea la guvernare poate fi propusă teoretic de orice membru CRU. Deocamdată acest subiect nu se află inclus pe ordinea de zi a CRU de sâmbătă. La ora actuală fiecare judeţ îşi face analiza proprie, analize care vor fi discutate la întrunirea cu liderii de organizaţii teritoriale de vineri", a explicat deputatul Uniunii cum poate fi pusă în discuţie problema oportunităţii sau rămânerii la guvernare.

 

Senatorul de Covasna Albert Almos ne-a explicat de ce parlamentarii UDMR sunt reticenţi la orice altă formulă care presupune scindarea comunităţii maghiare în diferite structuri administrativ- teritoriale.

 

"În secuime trăiesc aproape jumătate din membrii comunităţii maghiare. Noi nu avem obligaţii doar faţă de aceştia. Noi trebuie să privim şi spre Bihor, Sălaj şi Satu Mare acolo unde comunităţile maghiare reprezintă peste 30% din totalul populaţiei. Acum doi-trei ani noi am întocmit un program pe termen lung. Am vorbit atunci cu primarii şi le-am spus că asta e ideea noastră, să mergem pe varianta reorganizării regiunilor de dezvoltare şi la acea vreme, toată lumea a marşat pe tema asta. Aceasta a fost atunci promisiunea Uniunii şi nu o putem încălca", a declarat senatorul UDMR.

 

 Pe de altă parte, Marko Bela o consideră drept o propunere "interesantă". "Ar fi avantaje, dar are cel puţin la fel de multe dezavantaje, nu există răspunsuri pentru judeţul Mureş sau pentru regiunea Partium", şi-a explicat rezervele proprii liderul udemerist.

 

  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.